A Juhász család öt szállal nevez a szárazkolbász versenyre

A békéscsabai Juhász György és öccse, Ádám a Csabai Kolbászfesztivál kulcsemberei közé tartoznak a kezdetek óta.

Mindketten voltak kolbászkirályok, vagyis nyerték már meg a szárazkolbászversenyt. Sőt, az ifjabb Juhász Ádámot, valamint Juhász György feleségét, Borit is megkoronázták termékéért. Mindannyian féltve őrzik, mindennap megnézik idei versenydarabjukat, amivel a 25. Jubileumi Csabai Kolbászfesztivál nemzetközi szárazkolbászversenyére neveznek. A nagy négyes kiegészül ifjabb Juhász György vastagkolbászával is, a békéscsabai Előre futballcsapatának egykori kapitánya szárazkolbászversenyt még nem nyert, de ahogy mondta, majd az idén.

Hégelyné Győrfi Ilona programigazgató elmondta, a versenydarabokkal nevezni személyesen október 10-12-éig, 10 és 18 óra között a Csabai Rendezvénypajtában lehet (5600 Békéscsaba, Gyulai út 65/1.) vagy postai úton október 10-éig ugyanezen a címen. A minősítést a kolbászkészítés szabványai szerint, a hagyományos házi szokások figyelembe vételével végzik a Csabai Rendezvénypajtában október 13-án, 11 órakor. A kolbászkirályt vagy kolbászkirálynőt a fesztivál nyitónapján, október 20-án koronázzák meg a rendezvény színhelyén, a CsabaParkban.

Juhász György és Ádám – családjaikkal együtt – a fesztiváli látványdisznótorokból is kiveszi a részét. A nyitónapon és másnap, pénteken is vágnak hízót, valamint feldolgozzák a látogatók előtt a Csabai Kolbászklub sátránál.

– Most ott gyúrjuk a kolbászt, nem a frisskolbászkészítő- versenyeken – mondta a két testvér. – Ennek ellenére mindegyiken ott leszünk, hiszen hozzátartozóink, barátaink is neveztek már.        

György és Ádám a szárazkolbászversenyre visszatérve kiemelte, jó vastagkolbászt csak nagysúlyú, legalább kétmázsás sertésből lehet készíteni.

– Semmilyen húsrészt nem spórolunk ki, és csak kemény szalonnát teszünk hozzá. Az arány jellemzően 75–25 százalék, természetesen a hús javára. Az alapanyagot 6-7-es rostán daráljuk – ecsetelték. – Asztali sót, kiváló minőségű házi paprikát, fokhagymát használunk, minél pépesebb a fokhagyma, annál jobb. A köménymagot egészben rakjuk bele. Nagyon fontos, hogy tiszta legyen a bél, amibe töltünk. Ha csak lehetséges, előző nap vágunk, és a kolbásznak való húst kiterítjük, ott hagyjuk éjszakára. Így a felesleges víz kijön belőle. A füstölés és tárolás is lényeges, keményfa fűrészport használunk, a tárolásnál a szellőzésre és a páratartalomra is nagyon odafigyelünk.

További részletek és a teljes program: www.csabaikolbaszfesztival.hu 

2022.09.23.

Vissza