Tovább nő a kolbász hossza, de a szlogen marad: A csabai Csabán az igazi!

A 25. Jubileumi Csabai Kolbászfesztivált rendezik meg idén október 20-23. között Békéscsabán, a Gyulai úton, a CsabaParkban.

Közép-Európa egyik legjelentősebb gasztrokulturális rendezvényének legnagyobb attrakciói a különböző gyúróversenyek, melyeken egy-egy évben több mint ezer csapat is töltötte a kolbászt. A négy nap alatt elkészített kolbászok hossza körbe érné Békéscsabát.

Ebben az évben is a nyitónapon, október 20-án, csütörtökön tartják az óvodások, általános iskolások ingyenes kolbászgyúróversenyét. Este hatkor hirdetik ki a nemzetközi szárazkolbászverseny eredményét, a versenydarabokat október 13-án pontozza a szakmai és a médiazsűri a Csabai Rendezvénypajtában. Október 21-én, pénteken a középiskolások és egyetemisták töltőversenyét rendezik meg.

Hégely Sándor fesztiváligazgató kiemelte, hagyományosan a szombati napra kerül a legtöbb csapatot felvonultató nemzetközi frisskolbászkészítő-verseny, a vasárnapi programból pedig nem hiányozhat a mangalica kolbászgyúróverseny, a nyugdíjas klubok, egyesületek, civil szervezetek, nagycsaládosok és hátránnyal élők támogatott töltőversenye és a töltöttkáposztafőző-verseny sem.

A Csabai Kolbászfesztivál messze földön híres arról is, hogy naponta minden korosztálynak rengeteg szórakoztató programot kínálnak, külön gondolnak a családokra, a gyermekekre. A kínálatot szinte lehetetlen felsorolni, de a teljes program megtalálható a Csabai Kolbászfesztivál honlapján és Facebook-oldalán is. A teljesség igénye nélkül a fellépők között lesz a Balkán Fanatik, a TNT, a Valmar, Rúzsa Magdi, Korda György és Balázs Klári, a Halott Pénz, a Parno Graszt & Mező Misi, a Bagossy Brothers Company, a Band Of StreetS, T Danny, gyerekekre is  gondolva a Kicsi Gesztenye Klub. Számos országosan ismert és elismert Dj érkezik, lesznek retropartyk, néptánc-, mazsorett- és kutyás bemutatók, táncház.

Természetesen a Csabai Kolbászklub, az egyik legnépesebb békéscsabai civil szervezet is kiveszi a részét a fesztivál programjaiból. Hagyományos disznóvágást mutatnak be mindennap a sátruk mellett, és a frissen elkészült, tradicionális disznótoros ételekből kóstoltatnak. Kolbász nélkül senki nem mehet haza, ezt számos kistermelő is garantálja.

– Örülök, hogy sokan a fesztiválon szereztek maguknak vásárlói kört, és vannak újak, akik most ismertetik meg termékeiket a látogatókkal – hangsúlyozta Hégely Sándor. – Fontos az is, hogy apáról fiúra száll a kolbászkészítés hagyománya. Nem egy olyan kolbászkirálya van a rendezvénynek, aki az édesapját követve nyert a szárazkolbászversenyen. A 25. Jubileumi Csabai Kolbászfesztivált pedig – az eddigieket felülmúlva is –  mindenki számára emlékezetessé kívánjuk tenni, ezen dolgozunk, a jó házigazda gondosságával tervezünk meg, készítünk elő mindent.

A fesztiváligazgató elmondta, érdemes azért is mielőbb szállást foglalniuk a fesztiválra érkezőknek, mert Békéscsaba 50 kilométeres sugarú körzetében a rendezvény közeledtével egyre nehezebb lesz. És ha már távolság, az eddigi fesztiválokon elkészített kolbászok hossza bőven elérne Békéscsabától Budapestig. Ez a kolbászhossz idén október 20–23. között tovább nő, de a szlogen marad: A csabai Csabán az igazi!

A csütörtöki nyitónap mindenki számára ingyenesen látogatható!
Online elővételes jegyvásárlás: www.csabaikolbaszfesztival.hu/jegyvasarlas

2022.09.22.

Vissza