Hollywoodban csabai kolbászból van a kerítés!

Régóta ismeretes, hogy a külföldi filmes stábok előszeretettel választják forgatási helyszínként hazánk kies vagy kietlen tájait. Az utóbbi időben Békés megyében is megsokasodtak..

 ezek a "parajelenségek", sőt, Hollywoodban még a csabai kolbász is terítékre került!

Ha valaki figyelemmel kíséri a Brooklyn 99 - Nemszázas körzet című amerikai vígjátéksorozatot, feltűnhetett neki, hogy a második évad 18. epizódjában a főszereplő Jake Peralta nyomozó (Andy Samberg) egy étterem felől érdeklődik kollégájától, aki a "Csabát" javasolja, ahol van "ezer kolbász tál" is! A döbbenetes csabai kötődésre Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke hívta fel a figyelmünket.

– A családommal néztem a sorozatot, amikor szembe jött velünk ez a jelenet. Annyira meglepődtünk, hogy többször is visszatekertük – fogalmazott az egyesület elnöke, akik nem mellesleg a Békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola történelemtanára is.

Ugrai Gábor a városvédő egyesület Facebook-odalán is megosztotta a találatot, amely mellé a videórészletben szereplő magyar fordítást is mellékelte. Egyébként erről a részletről van szó:

– Szerintem a végén az derül ki, hogy az amerikaiak számára nehezen emészthető a kolbászunk – vonta le a következtetés az egyesület elnöke. Állítását a videó alatt található, magyaroktól származó kommentek is megerősítik. Olyan is akadt, aki kifejezetten sértve érezte magát az epizódban elhangzó alábbi mondat kapcsán: "Először is a magyar kolbász olajos dzsuva, ami szörnyű hasmenést okoz." Azért ezzel mi is vitatkoznánk!

A mellékelt részletben egyébként nemcsak a csabai kolbász kap szerepet, de az étteremben szóló háttérzene a Káde Shukár a Parno Graszt előadásában, sőt, a pincérnők még egy erős amerikai akcentussal előadott magyar dallal is köszöntik a szereplőket.  A sorozatban egyébiránt nem ez az egyetlen magyar kötődés. Egy másik epizódban szó esik az egyik magyar vívómozdulatról, a húzógörcsről is (hozogircsnek ejtve), de a szereplők egy bizonyos tárnokvölgyi pezsgőt is elfogyasztanak.

Egy csipetnyi Viharsarok Hollywoodban
 

 Ahogyan arról korábban a behir.hu-n többször is hírt adtunk, a pósteleki Wenckheim-kastély is megihlette az amerikai filmeseket. A Netflix többek között itt forgatta az Árnyék és csont (Shadow and Bone) című szuperprodukcióját. A kastély a fantasy sorozat előzetesében is feltűnt:

Megyénkre nemcsak a világ legnagyobb streaming szolgáltatója vetett szemet. A Romis Film Group több projektet is bonyolított a Viharsarokban, nem egyszer Reviczky Gáborral, egy alkalommal pedig magát Charles Bronsont láthatták ismét forgatni azok, akik tavaly márciusban a tarhosi Zenepavilonhoz látogattak. 

 

Forrás: Behir.hu, YouTube.com 

2021.05.07.

Vissza