Ünneplés és emlékezés a klubsátorban

A Csabai Kolbászklub sátrát sokan keresik fel azért is, mert mellette bonyolítják le a disznóvágás-bemutatókat.

A szombati program különlegességekkel is bírt. Nagyon sokan köszöntötték Laurinyecz Andrásnét, Jutka nénit 80. születésnapja alkalmából. A klubtagok 80 szál rózsával és 80 szeletes tortával lepték meg. Jutka néni férje, Laurinyecz András volt az, aki az első disznóvágásokon mutatta be, hogy mi a különbség, ha a hátán vagy a hasán dolgozzák fel a sertést.

A kolbászklub sátrában a fesztivál atyját, dr. Ambrus Zoltánt köszöntötték 73. születésnapja alkalmából. Ott volt Dékány Ferenc kolbászkirály is a köszöntők között. A nagykamarási hentesmester nemcsak visszaszerezte a gyulai és a csabai kolbász tekintélyét, hanem nagyban hozzájárult a két kolbászkultúra kiegyezéséhez is. Gyulán és Békéscsabán is maradandót alkotott, a csabai és a gyulai kolbász földrajzi eredetvédelmének kivívásában is elévülhetetlenek az érdemei.

Miután lezajlott 1997-ben az első Csabai Kolbászfesztivál a régi SZTK-pályánál, az Elektroház szabad területén, 1998 év elején megalakult a Csabai Kolbászklub, elnöknek Uhrin Zoltánt választották. A volt elnök – akinek nevét a klubház is őrzi – fényképét kitették a kolbászfesztiválon a klub sátrában. Zoli bácsi örökét testvére, Uhrin Sándor, a kolbászklub alelnöke is tovább viszi.

2019.10.26.

Vissza