A kolbászút összeköti a két fővárost

Hégely Sándor fesztiváligazgató a csütörtök esti hivatalos megnyitón hangsúlyozta, ugyan idén nem ünnepel évfordulót a kolbászfesztivál, ez a 23., mégis vannak hozzá kapcsolódó

különleges, fontos újdonságok. 

Az egyik ilyen a nemrég átadott M44-es gyorsforgalmi út, amit kolbászútnak is nevezhetünk. Két fővárost köt össze: Budapestet, az ország fővárosát és Békéscsabát, a kolbász fővárosát.

Szarvas Péter, a megyeszékhely polgármestere kiemelte, a csabai kolbász receptje immár több mint 200 éves és olyan utat járt be, hogy 2019-ben miatta már igazi ünneppé válhatott a fesztivál. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kifejtette, a fesztiválon számára a legszebb pillanat eddig az volt, amikor látta, hogy a gyúrásba már az óvodások is nagy örömmel szállnak be szüleik mellett. Ez azt jelenti, hogy a rendezvénynek megvan a múltja, a jelene és a jövője is.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, a MAGOSZ országos alelnöke elmondta, a fesztivál ma már nemzeti kinccsé, értékké vált, hiszen a családi együttlétekben és a gasztronómiában központi helyet foglal el.

Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár azzal kezdte megnyitóbeszédét, hogy jó itthon lenni, hiszen évekig volt a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója. Nem jött üres kézzel, magával hozott egy 1961-es pálinkás palackot a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumból. Azt kívánta, hogy ebbe a múzeumba kerüljenek be később a fesztivál emlékei is.

2019.10.25.

Vissza