Az első kolbászkirály 22 év óta mindig nevez

Aki a Csabai Kolbászfesztiválon a szárazkolbászversenyt nyeri, viselheti a kolbászkirály címet.

Nos, 1997-ben, az első fesztiválon, még az Elektroháznál, az SZTK-pályán sejteni sem lehetett, hogy ekkorává, nemzetközivé növi ki magát a rendezvény. A szárazkolbászversenyt már akkor is megtartották, és a békéscsabai Petényi György győzött versenydarabjával.

– Nagy megtiszteltetés volt számomra akkor, hogy a Csabahús a receptem alapján fesztiválkolbászt is gyártott – mesélte az első kolbászkirály.  – Dr. Ambrus Zoltán és Uhrin Zoltán vezetésével megalapítottuk a Csabai Kolbászklubot, mely ma a városban a legnépesebb civil szervezetek közé tartozik. Tagként pedig kötelességemnek érzem, hogy minden évben nevezzek a szárazkolbászversenyre. Az idei, október 10-ei zsűrizésre már kiválasztottam a kamrám háziversenyén a legesélyesebb szálat. Mindenki szeretné megnyerni a versenyt, az élbolyban végezni, de ez inkább játék, a hagyomány ápolása, a tudás átadása, és annak bemutatása, hogy mennyien csinálnak jó kolbászt Csabán, a megyében, sőt a határokon túl is. Arra is büszke vagyok, hogy a többiekkel együtt a klubban már 500 csabai gyermeket tanítottunk meg kolbászt készíteni.

Petényi György hangsúlyozta, lassan az unokáit is beavatja a kolbász előállításának rejtelmeibe. Az ötéves Benedek már egyévesen sem akarta elengedni a kezéből a kolbászt, de a hároméves Áron is jóízűen falatozza.   

2019.09.27.

Vissza