Malacos maszkban is töltöttek, titkos receptet használnak

Az elsők között neveztek, és öt asztalt foglaltak le a Csabai Kolbászfesztiválon a középiskolások, főiskolások és egyetemisták október 25-ei, pénteki, ingyenes gyúróversenyére a bé

A kezdetektől Békési Rita tanárnő koordinálja a csapatokat, és rendszerint a végzős diákok indulnak a megmérettetésen. Most két osztályból áll össze az öt gárda.

Szerencsések az indulók, hiszen nemcsak részt vehetnek egy remek hangulatú rendezvényen, hanem el is fogyaszthatják, amit elkészítettek, majd megsütöttek nekik. Nem mellékesen pedig azon a napon felmentést kapnak az iskolai órák alól.

– Amikor a diákgyúrás elkezdődött a fesztiválon, két gárdával neveztünk, de ez már évek óta öt csapatra nőtt – hangsúlyozta Békési Rita. Aki az elején egyszer be is szállt tartani a kolbászt, ugyanis az egyik csapatból lényegében minden munkát egy fiú végzett el hozzáértően, darabolta a húst, ledarálta, fűszerezte, tekerte a töltőt. Társai érdeklődve asszisztáltak munkájához, és néha feltették a leglényegesebb kérdést: mikor lesz ebből sült kolbász?

– Ma már nincs ilyen, minden nevező pontosan tudja a kolbászkészítés folyamatát, és szívesen részt is vesz benne – ecsetelte a tanárnő. – A szülők, nagyszülők is segítenek, például húsdarálóval, házi őrölt pirospaprikával vagy éppen varrnak, hímeznek malacos logókat az egyenöltözetre, sőt előfordult, hogy a csapattagok malacos maszkokban dolgoztak. A végzősök még a régi, házi disznótorokra is emlékeznek, a családok egy részénél pedig most is vágnak sertést, illetve vett húsból készítenek kolbászt, amibe a gyermekeket is bevonják. Sőt, minden csapatnál megszerzik a nagyszülők, szülők titkos receptjeit, és ezt a csapatok egymásnak sem árulják el. Szóval, egymással is versenyeznek, de nem az eredmény, a helyezés a legfontosabb, hanem az, hogy nincs egy pillanat sem, amikor unatkoznának. Ez a profi szervezésnek köszönhető, látszik, hogy erre a korosztályra is mennyire odafigyelnek, mennyire fontosnak tartják őket, a szórakoztatásukat a fesztivál rendezői.  

2019.09.23.

Vissza