A Jankay iskola tizenöt csapata gyúr a fesztiválon

A Kocahontas csapattal kezdődött minden.

A békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola ezzel a csapattal nevezett az első ifjúsági kolbászgyúró versenyre. Nyolc éve 15 csapat indult a megmérettetésen, tavaly és az idén csak a jankaysok neveztek 15 csapattal, és legalább 200 együttes jelentkezését várják a szervezők. A diákoknak egy felnőtt jelenléte mellett öt kiló húsból kell sütni való kolbászt készíteniük. Nevezési díj nincs, a húst, a belet, az asztalt ingyen biztosítják az együttesek számára.

A jankays indulóknak a múlt évben is a helyszínen szurkoltak osztály- és iskolatársaik. Nem is rosszul, hiszen az egyik csapat fődíjat érdemelt ki. A Jankayban már nagyon készülnek az óvodások és általános iskolások október 24-ei, csütörtöki töltőversenyére. Gondolkoznak a csapatnéven, az asztaldíszítésen, a dizájnon, az öltözeten. Természetesen igénylik szüleik, tanáraik segítségét, de ahogy a tanulók ottjártunkkor hangsúlyozták: a döntés joga őket illeti meg.

–  Iskolánk diákjai közül sokan indultak már korábban is a Csabai Kolbászfesztivál ifjúsági versenyén, de mindig vannak olyanok a csapatokban, akik a felkészülési gyúrásokon ismerkednek a kolbászkészítés rejtelmeivel – ecsetelte Tirjákné Prisztavok Ágnes intézményvezető. – Az a tapasztalatunk, hogy a fesztiválon való részvételnek a hagyományőrzés mellett csapatépítő, az osztályközösségeket még inkább összekovácsoló funkciója is van. Akadnak csapatok, melyeknek tagjai valamelyikük nagyszüleinél, szüleinél részt vettek a paprika szárításában, darálásában. Pontosan tudják, hogy milyen fűszerek kellenek a csabai kolbászba.

Azért három éve különlegességként kínai kolbásszal is előrukkoltak jankaysok. Amikor elkezdték az iskolában a kínai nyelvet tanítani, a kínait tanuló diákok készítették el oktatójuk receptje szerint a távol-keleti ország ízvilágát idéző kolbászt.

2019.09.18.

Vissza