Kolbászkirállyal hangolnak a csabai fesztiválra

A csabai kolbászt nemcsak Békéscsabán készítik kiválóan, jó példa erre a mezőberényi Kovács István és famíliája.

A családfő négyszer nyerte meg a Csabai Kolbászfesztivál szárazkolbászversenyét, felesége, Ági is volt ezüstérmes és médiadíjas, tavaly pedig fiuk, Árpád végzett a harmadik helyen.

– Ott lesznek a versenydarabjaink október 10-én, a 23. Csabai Kolbászfesztivált bevezető szárazkolbászversenyen a békéscsabai Rendezvénypajtában – hangsúlyozta Árpi, aki lényegében már vezeti a családi gazdaságot. Nem esett messze az alma a fájától, ugyanis Árpi hentesként végzett, és korábban a Szakmai Kiváló Tanulója országos versenyen ezüstérmet szerzett.

– Decemberben, januárban és februárban is készítünk vastagkolbászt, és mindegyikünk jó előre kiválasztja, hogy melyikből ad be kolbászt zsűrizésre. A vastagot kocakuláréba töltjük, nem rakjuk fagyasztóba, mert akkor könnyen kifakul. Szerencsére olyan a kamránk, hogy októberben is kiváló színű, ízű, szaftos, márványos vágásfelületű a termék.

Hégely Sándor fesztiváligazgató elmondta, nagy öröm számukra, hogy a kolbászfesztivál is hozzájárul ahhoz, hogy apáról-fiúra szálljon a kolbászkészítés tudománya.

– A gyermekek látják a kolbászgyúrást, később maguk is elindulnak az ifjúsági töltőversenyen, aztán pedig már a szárazkolbászversenyre neveznek, a saját készítményükkel. Többen kistermelők lesznek, és már így nyernek versenyt – ecsetelte Hégely Sándor. Aki pedig győz ezen a megmérettetésen, egy évig viselheti a kolbászkirály címet, és a többi helyezetthez hasonlóan értékes díjban részesül. A fiatal győztesek közül említhetjük Szaszák Gergőt, ifj Juhász Ádámot is, akik kolbászuk sikerével apjukat követték.

Essék szó az idei nevezésről is, október 7-9. között, 10-18 óráig lehet leadni a versenykolbászokat a Rendezvénypajtában. Postai úton is küldhetnek versenydarabokat, a Csabai Rendezvényszervező Kft., 5600 Békéscsaba, Gyulai út 65/1. címre. A beküldők tüntessék fel a címüket, elérhetőségüket is. Tavaly több mint száz kolbász, illetve készítője versengett, idén is legalább ennyire számítanak a szervezők. A versenymunkákat a zsűritagok külső megjelenés (szín, forma), metszéslap, a kolbász állománya, íze alapján pontozzák. Az első háromra maximum 10-10 pont, az ízre 20 pont adható.    

2019.09.12.

Vissza