Négyszáz ifjúsági csapat gyúrja a kolbászt

Az ingyenes ifjúsági kolbászkészítő versennyel elstartolt pénteken délelőtt a hétfőig tartó 22. Csabai Kolbászfesztivál a békéscsabai sportcsarnokban és környékén.

Két korcsoportban lehetett nevezni: óvodás korú gyerekek és általános iskola 1-4. évfolyamos tanulói, valamint általános iskola 5-8-os tanulói, középiskolás diákok, főiskolai, egyetemi hallgatók. Négyszáz csapat gyúrja a kolbászt mindkét óriássátorban, a Mokryban és a Munkácsyban. Az indulók öt kiló húsból készítenek sütni való kolbászt. A zsűri elnöke Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke.

A békéscsabai evangélikus iskola tíz csapata Kovács Nóra tanárnő szakmai vezetésével készíti a kolbászt. A pedagógusnak volt kitől eltanulnia a kolbászgyúrást, hiszen édesapját, Krivik Andrást koronázták már a fesztivál kolbászkirályává.

 A Csabai Kolbászklubbal és Békéscsaba városával közösen Kovács Nórának sikerült tető alá hozni egy olyan projektet, amelynek eredményeként a gyerekek úgy kerülhetnek ki a békéscsabai iskolákból, hogy életük során legalább egyszer saját kezűleg készítettek csabai kolbászt. Most az evangélikus iskola berkein belül működő Rákóczi Szövetség ifjúsági tagozatának képviselői is öt csapattal gyúrják a kolbászt. Miként a szintén békéscsabai, Lencsési Általános Iskola diákjai és a Békéscsabai Kosárlabda Klub 16 és 18 éves korosztályainak gárdái Czifrák Csaba pedagógus, és kosárlabdaedző vezetésével. Mind a 400 csapatot lehetetlen lenne felsorolni, az viszont megállapítható, hogy kiváló hangulatban készülnek a kolbászok.

2018.10.19.

Vissza