22. Csabai Kolbászfesztivál: A vidék esszenciája

Néhány nap és Békéscsabán ismét minden a méltán híres kolbászról szól majd.

A budapesti sajtótájékoztatót október 10-én a szervezők és vendégeik elsősorban kedvcsinálónak szánták.

Mint azt Hégely Sándor fesztiváligazgató elmondta: a 22. Csabai Kolbászfesztivált, hazánk legnagyobb gasztrokulturális rendezvényét idén október 19-22-e között, péntektől hétfőig a békéscsabai sportcsarnokban és környékén rendezik meg.

-       A négynapos rendezvény lehetőséget ad rá, hogy vendégeink belekóstoljanak abba, milyen is a vidéki élet, hogyan élnek errefelé az emberek, mit esznek, hogyan mulatnak, milyen zenészeik vannak? A kolbászfesztivál egyfajta eszenciája ennek a vidéki, csabai életérzésnek, amit szeretnénk annak a közel 100 ezer látogatónak megmutatni, akiket a négy nap alatt Békéscsabára várunk, s akiknek mintegy 15 százaléka külföldről érkezik.

Hégely Sándor örömmel számolt be arról, hogy idén a kolbász fővárosának díszvendége az ország fővárosa, Budapest lesz, külföldről pedig Thaiföld mutatkozik be. A fesztiváligazgató emlékeztetett arra is, hogy a rendezvény egyik fontos küldetése a hagyományok és értékek átadása. Márpedig aki ezen a négy napon Békéscsabára látogat, az meggyőződhet róla, hogy ebben a városban még a gyerekek is tudnak kolbászt csinálni.

A fesztiválra idén is több mint százezer embert várnak, a rengeteg program, a kolbásztöltő versenyek, a száraz- és sült kolbászok kínálata, kóstolása, a látvány disznótorok és a neves előadók koncertjei mind garanciát jelentenek arra, hogy a 22. Csabai Kolbászfesztiválon a tavalyinál is több látogatót köszönthessenek, hogy ez legyen az ország legnagyobb házibulija.

-       Budapest - az ország fővárosaként - a magyar kultúra és gasztronómia esszenciáját hivatott megjeleníteni a nagyvilág számára. Ebben a minőségében most és a jövőben is számít vendéglátójára, Békéscsabára — a városra, amely a magyar vidék értékeit őrizni és tovább építeni hivatott. Békéscsaba városa saját kulturális értékeit és identitását gondosan ápolva, hagyományait újraértelmezve és az ország elé tárva szervezi meg ez évben is Magyarország egyik legnagyobb és legnépszerűbb gasztronómiai rendezvényét, a Csabai Kolbászfesztivált: az évtizedek során népünnepéllyé vált városi rendezvény komoly mérföldkövet jelent a békési megyeszékhely identitásának újrafogalmazásában, amit Budapesten is jól értenek és értékelnek. Magyarország ma büszke lehet az alföldi gazdavárosra és a város hagyományait ápoló lokálpatriótákra: ezzel a büszkeséggel, egyszersmind nagy tisztelettel köszönti Budapest a 2018-as Csabai Kolbászfesztivál szervezőit és résztvevőit – sorolta Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója, aki így folytatta:

-       Mi Budapesten tudjuk, hogy egy főváros sem tud igazán kiteljesedni a vidék támogatása és a nemzeti gyökerek nélkül. Bármi is történjen az ország különböző szegleteiben, a „vidéki Magyarország” jövőképe, életérzése elvitathatatlan hatást gyakorol a nemzet egységére, a magyar önazonosságra, s vele együtt az országmárkát is formálja, alakítja.

Szűkebb pátriánk, Budapest, a „négy évszakos fesztivál főváros” azonban ilyenkor is teljes fordulatszámon pörög: közel 120 sikeres programjával a napokban zárul Európa legrangosabb kortársművészeti fesztiválja, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, a progresszív alkotóművészek seregszemléje. November 9-étől már a Vörösmarty téren várja vendégeit az idén, 2018-ban 20 éves Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár.

Bán Teodóra kiemelte, hogy a Békéscsabai Kolbászfesztivál vendégeit is igyekeznek majd standjukon a fővárosba csábítani, egyebek mellett a számtalan kedvezményt kínáló Budapest kártyával, mely az ingyenes közlekedés mellett, fürdő-, múzeum- és kiállítás belépőként is szolgálhat. Azok, akik a kolbászfesztiválon 12 és 13 óra között vásárolnak egy Budapest kártyát, egy másikat ajándékba kapnak, ráadásként pedig még Zwack Unicumot is kortyolhatnak mellé – hallhattuk Bán Teodórától.

Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár egy múlt századi kolbásztöltő eszközzel érkezett a sajtótájékoztatóra, ami a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből származott. Ezzel is a múlt értékeink fontosságára, a hagyományok őrzésére kívánta ráirányítani a figyelmet.

Az államtitkár elmondta, hogy nyolc évig élt Békéscsabán színházigazgatóként, így volt alkalma megtapasztalni, hogy ebben a városban bizony minden második ember készít kolbászt a családjával együtt. Mint mondta a kolbászfesztivál nem csupán a kulináris értékeket mutatja be jól, de azt, milyen viszony fűzi az itt élő embereket az állatokhoz, melynek húsát feldolgozzák, milyen a viszonyuk az adalékanyag (paprika, fokhagyma) előállításához, miként viszonyulnak a kolbász készítéséhez, tárolásához, megszegéséhez, főzésben való felhasználásához. Mindezek bemutatására remek alkalom a kolbászfesztivál.

-       Örömmel láttam így a Családok évében, hogy a kolbászfesztivál egyik napja kimondottan a családok számára nyújt remek szórakozási lehetőséget, többgenerációs programokkal és jelentős árkedvezményekkel – emelte ki Fekete Péter.

Végezetül a sajttájékoztatónak helyt adó étterem séfje, Barna Ádám árult el titkokat arról, miként tudja munkája során egybefonni a tradíciót és az innovációt, vagyis miként képes a kolbászt felhasználva teljesen újragondolt, trendi ételeket megálmodni és megvalósítani.

2018.10.11.

Vissza