A négyszeres győztes hozta az első vastagkolbászt

A Csabai Kolbászfesztivál szárazkolbász gyűjtőpontjára, a békéscsabai, Gyulai úti Rendezvénypajtába sorra érkeztek

az elmúlt napokban a postai küldemények, a csomagokban szárazkolbászokkal. A rendezvény ismertségét és elismertségét jelzi, hogy az ország számos pontjáról és a határokon túlról is küldtek postai úton versenydarabokat az október 4-ei, csütörtöki zsűrizésre.

Személyesen hétfőn elsőként a mezőberényi Kovács István, a Csabai Kolbászklub tagja, a nemzetközi szárazkolbászverseny négyszeres bajnoka nevezte be kulárés vastagkolbászát. Kedden felesége, Ági és fiuk, Árpád érkezik versenydarabjaival.

– Sokan azt tartják, hogy a csúcson kell abbahagyni a versenyzést, de itt nem csak a kolbászaink megmérettetéséről, hanem a hagyományok megőrzéséről, továbbadásáról is szó van. Egy-egy korábbi győztesnek pedig illik benevezni, és a többiekkel együtt tartjuk is ezt. A cél természetesen a győzelem, mert mindenki vallja, hogy az ő kolbásza legjobb, így vagyok én is vele – mondta mosolyogva a négyszeres kolbászkirály.

A Kovács família jó példája annak, hogy a hagyományt, a tudást át kell adni. Férj és feleség őstermelőként, kistermelőként végzi a kolbász-előállítást, -árusítást és fiuk, Árpád – aki a hentestanulók országos szakmai versenyén ezüstérmet szerzett korábban – is beszállt a családi kolbászkészítésbe.

Azt már Hégelyné Győrfi Ilona, a fesztivál programigazgatója emelte ki, hogy személyesen október3-áig, 10-18 óra között lehet leadni a versenykolbászokat az alábbi címen: Csabai Rendezvénypajta, 5600 Békéscsaba, Gyulai út 65/1. A szervezők minden nevezőnek egy darab belépőjegyet biztosítanak az idei kolbászfesztivál pénteki nyitónapjára.

A verseny fődíja nettó 150 ezer, a második díj nettó 100 ezer, a harmadik nettó 50 ezer forint. A díjazottak emellett 150 ezer forintos családi utazást is nyernek két felnőtt és két gyermek számára. A verseny után a nyertes kolbászokat kihirdetik a Csabai Kolbászfesztivál online felületein. A díjakat a kolbászfesztivál ünnepélyes megnyitóján, október 19-én este a Mokry-sátor színpadán adják át. Információs telefon: +36 30 942-7655.

2018.10.01.

Vissza