Hízótól a kolbászig

Népszerűek voltak a bemutatók

A Csabai Kolbászklub sátra mellett vasárnap délelőtt levágták az utolsó hízót is a 21. Csabai Kolbászfesztiválon. A disznóvágás-bemutatót a mezőberényi Kovács család tartotta, egy 161 kilós hízót dolgoztak fel. A négyszeres kolbászkirály, Kovács István fia, Árpád szülője nyomdokain halad, a mostani fesztivál szárazkolbászversenyén Szarvas Péternek, Békéscsaba polgármesterének a különdíját és a médizsűri második díját nyerte el versenyművével. Árpi az Országos Húsipari Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntőjében 2015-ben ezüstérmet szerzett, ezzel „letette” szakmunkásvizsgáját is. Most pedig kistermelőként otthon dolgozik édesapjával együtt, és szép lassan átveszi a stafétabotot.

Az előző évi és a 2015-os kolbászkirályok is apjukat követték, követik a kolbászkészítésben. Szaszák Gergő 2015-ben nyert a szárazkolbászoknál, ifjabb Juhász Ádám pedig tavaly. A családi disznóvágás-bemutatókból természetesen ők is kivették a részüket.

A népes Alberti família immáron sokadjára ,,adta elő”, hogyan készül náluk a kolbász, Sipos Lászlóék, Andó Pálék is bemutattak egy-egy hagyományőrző disznóvágást, sertésfeldolgozást. Az érdeklődők itt is láthatták, hogy hosszú az út, amíg a sertésből kolbász lesz, de a munka meghozza gyümölcsét. És ha már gyümölcs, azért egy-két kupica igazi kisüsti mindegyik disznóvágás-bemutatóra előkerült.

2017.10.22.

Vissza