A Magnára készül a jeltolmács

A 21. Csabai Kolbászfesztivál pénteki napja elsősorban a civileké, a nyugdíjasoké, a nagycsaládosoké és a hátránnyal élőké a kolbászgyúrásnál.

Utóbbiak közül kiemelkedően sok csapatot indít a SINOSZ, vagyis a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége. A Békés megyei szervezet öt csapattal nevezett, két hódmezővásárhelyi alakulat is érkezik, valamint budapesti SINOSZ-együttes is gyúr a Mokry-sátorban.

Ahol pénteken este fél kilenctől, immáron a szokásokhoz hűen az országosan is a legmagasabban jegyzett gyulai Magna Cum Laude együttes koncertezik. És a nap fontosságát még inkább hangsúlyozandó, jelnyelvi tolmács is segít abban, hogy a hátránnyal élők se érezzék magukat hátrányban.

A budapesti Rimóczi Erika működik közre jelnyelvi tolmácsként a pénteki Magna-koncerten. Elmondta, a vizuális élményt kell hozzáillesztenie a jelbeszédhez, hogy a hallássérültek is a lehető legnagyobb élményt éljék át.

 – Kedvencem a Magna Cum Laude, ugyanakkor kihívás, hogy a látványhoz a szöveg, a ritmus is megfelelő legyen. A kezemmel láthatóan adom majd az együttes számainak ütemét, és igyekszem mutatni, hogy mikor milyen hangszer van a középpontban. Tolmácsolom számukra, hogy amit látnak, annak mi a tartalma.  A Magnának érdekes, figyelemre méltó és néha elvont szövegei is vannak, szóval fel van adva a lecke. Ugyanakkor a SINOSZ tagjai különbözőképpen hallássérültek, és egy-egy ilyen koncerten a hangerő miatt a hangfalhoz közel állva sokan hallják is, amit én jeltolmácsolok. Ami ugyanakkor az egész történetben a legfontosabb, hogy gondoltak a szervezők a hallássérültekre, a hátránnyal élőkre is.

2017.10.19.

Vissza