Nemzetközivé lett a kolbászfesztivál, elsőre Rezső bánta

Ahogy Hégely Sándor, a Csabai Kolbászfesztivál igazgatója fogalmazott pénteken, innentől kezdve minden szép reggel disznótorral kezdődik Békéscsabán.

Ennek megfelelően nagykésekkel érkeztek a hentesmesterek hajnalban a Csabai Kolbászházba, és Pallér Sándor vezetésével a hasán, orjára bontották Rezsőt. Így a hízónak egyben maradt a gerince, kiváló orjaleves főhetett az orjacsontból.

A 131 kilós jószág vérét is adta a mulatságért, a jubileumi, 20. Csabai Kolbászfesztivál beharangozó rendezvényéért. Mert szép dolog a szó a fesztiváli felvezetésen, de még jobb az íze a hagymás vérnek, a sült kolbásznak és hurkának, a cigánkának, a töltött káposztának, melyekből bőven lesz az október 28–31. közötti jubileumi, 20. Csabai Kolbászfesztiválon.

Hégely Sándor fesztiváligazgatótól természetesen mindenki azt kérdezte, miben lesz másabb a huszadik az eddigiektől. A fesztiváligazgató szerint ugyanolyan lesz az idei is, mint az eddigiek. Aki megszerette ezt a rendezvényt, ezt a hangulatot, most is örömmel jön majd el.

– Nemzetközivé lettünk, beérett annak a munkának a gyümölcse, ami dr. Ambrus Zoltán ötletgazda által indult el – hangsúlyozta Hégely Sándor.  – Az elsődleges célunk továbbra is az, hogy megőrizzük és továbbadjuk a disznótoros, kolbászkészítési hagyományokat. Ezt jól szolgálja a 20. fesztiválra megjelent A CSABAI – táj, ember, munka, szokás, kolbász, fesztivál című színes album dr. Ambrus Zoltán szerkesztésében. Az album a fesztivál nyitónapjától megvásárolható majd.

Dr. Ambrus Zoltán elmondta, olyan kiadvány születetett a 22 szerzőnek köszönhetően, amit nyugodt szívvel lehet emlékként, ajándékként a csabai kolbász mellé tenni, egyikben sem csalódhatnak.

Dr. Köteles Lajos történész, az album egyik szerzője, egyben lektora elmesélte, amikor dolgozott a könyvön, hatéves Alex unokája megkérdezte: Mit csinálsz, tata? Amikor megmutatta a képeket Csaba történetéből unokájának, Alex így válaszolt: Tata, ez olyan jó, hogy az én könyvem lesz!

 Na, de vissza Rezső húsához, a hízóból készült ételekhez. Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, a fesztiválra gyermekei is hazatérnek, hivatalosan és magánemberként is fogad vendégeket.

– Ilyenkor a sült csirke, a vajas pirítós tilos, viszont szóba jöhet a kolbász és a töltött káposzta mellett anyósom kolbászos haluskája – ecsetelte a polgármester. Hanó Miklós alpolgármester azt emelte ki, az első kolbászfesztivál előtti megbeszéléseken már mondta: szárazkolbászverseny nélkül nem lehet igazán csabai egy ilyen rendezvény. Húsipari mérnökként az első kolbászfesztiváli hízót ő dolgozta fel, és bármilyen ,,hihetetlen”, amiből csak lehetett, kolbászt készítettek.  

A Nőstények is képviseltették magukat pénteken a Csabai Kolbászházban. Balogh Anna, a magyarországi első standup-társulat alapítója adott ízelítőt a fesztiváli Kolbász & Show műsorából.

És ha már só, Hanó Miklós alpolgármester mesélte, ha egy kicsit több a szúró-, fordító- és egyéb pálinkákból egy disznótoron, akkor könnyen kimaradhat valamelyik fűszer. Hajdanán náluk a sóval fordult ez elő. Azóta a hús bekeverése után azonnal sütnek egy vékonykolbászt, hogy az az ízvilág jó lesz-e a vastagnak.

Időjárás-előrejelzésben járatos vendége is volt a kolbászfesztiváli beharangozó rendezvénynek. Gesztesi Máté, a Jóban-Rosszban tévésorozat egykori szereplője, sikeres forgatókönyvíró is kóstolt, a kolbász mellett a töltött káposzta ízlett neki a legjobban. Jön a fesztiválra is, gyúr és zsűritag lesz. És hogy milyen idő lesz? Azt még nem tudja a tévében időjósként is közreműködő Máté, de biztos abban, hogy a kolbászfesztiválon forró lesz a hangulat.       

Az esemény képgalériája itt található.

 

2016.10.07.

Vissza