Rajtra kész a huszadik kolbászfesztivál!

A jubileum kötelez, még többet, jobbat ad a látogatóknak a rendezvény!

Az ember a gyermekének kerek születésnapját a többinél is emlékezetesebbé akarja tenni. Így vannak ezzel a 20. Csabai Kolbászfesztivál szervezői is. Hégely Sándor fesztiváligazgató többek között arról beszélt, a látogatók is azt várják el tőlük, hogy minél több és jobb programmal szolgálják ki őket, hagyományok és újdonságok egyaránt jellemezzék az október 28-31. közötti rendezvényt.

–  Minden évben nőtt a fesztivál, gondolom, ennek alapja a rendezvény népszerűsége. Idén is gazdagabb lesz a kínálat a tavalyinál?

– Amikor vége lett a múlt évi fesztiválnak, lényegében már másnap azon kezdtünk dolgozni a feleségemmel – aki a rendezvény programigazgatója – és a munkatársainkkal, miként lehetne a huszadik, jubileumi fesztivált még felejthetetlenebbé tenni a majdani közönség számára. A legfontosabb, hogy nagyobb, kényelmesebb, rendezettebb, szellősebb lesz a fesztivál a sportcsarnokban és zöldövezetében, valamint a Gyulai úton. A Mokry- és a Csabagyöngye-sátor mellett a Rábai Miklós-sátor is várja majd a látogatókat, versenyzőket. Számos újdonsággal rukkolunk elő, de arra vigyázunk, hogy a hagyományőrzés-, ápolás maradjon a középpontban.

– Melyek utóbbinak az alappillérei?

– A rendezvény alapeleme a disznóvágások bemutatása, a disznótorok hagyományainak továbbadása. Ebben nagy segítségünkre vannak a Csabai Kolbászklub tagjai. A kolbásztöltőversenyek egyre több csapatot vonultatnak fel, de idén nagyobb az ugrás a korábbiakhoz képest is. Az október 29-ei, szombati frisskolbászkészítő versenyen 750 csapat gyúr, de a nyitónapi ifjúsági töltőversenyre is több mint 200 csapatot várunk óvodásoktól az általános és középiskolásokon át a főiskolásokig, egyetemistákig.  A fiatalokat igyekszünk minél nagyobb számban megszólítani, hogy jöjjenek, ismerjék, tanulják meg, miként zajlik egy disznótor, miként készül a kolbász, a töltött káposzta és sok egyéb disznótoros finomság. Nagy a lelkesedés, már állítják össze a receptet, az öltözéket, az asztaldíszítést. Természetesen a szórakozásukról is gondoskodunk, legnagyobb kedvenceik, topelőadóik is színpadra lépnek a WellHellótól a Halott Pénzig, lesz Sausage Party is.

– A neves magyar előadók mellett igazi világsztárok is koncerteznek, például a Thomas Anders fémjelezte Modern Talking Band vagy Dr. Alban. Ez egy kis nosztalgia?

– Amikor arról beszéltem, hogy mindig akarunk valami újat is adni, akkor többek között ezekre a világsztárokra gondoltam. Thomas Anders, a Modern Talking ugyan korábban volt a csúcson, de még mindig a világ legnagyobb színpadjait koptatják. A koncertjük iránti érdeklődés azt mutatja, kíváncsi rájuk a közönség. Ugyanakkor az operett, a musical sem hiányzik a programból. A családokra, a legkisebbekre gondolva pedig gyermekszínházi előadások is lesznek. – Királyok bizonyára a mesedarabokban is feltűnnek, de lesz, ugyebár, kolbászkirály is?

– Lesz bizony, és ezt a címet büszkén viseli, aki megnyeri a nemzetközi szárazkolbászversenyt. Idén is várjuk a versenydarabokat, és ezzel egyidőben zsűrizik majd a tavalyi Krajcsó Pál Emlékverseny füstölt vastagkolbászait is.

– Melyek lesznek az idei fesztivál vendégvárosai?

– A belföldi Gyula, a határon túli a szlovákiai Érsekújvár, valamint egy borvidék, a Balaton-felvidék is kiemelten szerepel a fesztiválon. Értékeik bemutatása mellett számos programmal készülnek. Nem marad el a hagyományos élelmiszer-ipari és mezőgazdasági kiállítás sem. Nagyon sok helyen lehet majd disznótoros ételeket fogyasztani, és tartjuk magunkat a szlogenhez: A csabai Csabán az igazi!  

– A tavalyi fesztiválra újra kiadták Dedinszky Gyula békéscsabai néprajzkutató, evangélikus lelkész: A csabai kolbász címmel 1975-ben írt könyvét. Úgy hallani, a jubileumi fesztiválra még nagyobb könyvcsemegével készülnek.

–  A CSABAI táj, ember, munka, szokás, kolbász, fesztivál – írásban és képben című kiadványt jelentetjük meg a huszadik fesztiválra. Ambrus Zoltán szerkesztővel és a szerzőkkel úgy gondoltuk, akkor tudunk méltó módon ünnepelni, ha azt a várost, ahol családi, közösségi termékként megjelent a kolbász, alapot biztosítva a fesztiválhoz, egy könyvben is megmutatjuk azoknak, akik ellátogatnak hozzánk. Ahhoz, hogy eligazodjunk a város múltjában, szokásaiban, szükség van a táj, az ember munkája, ételei, épületei, kapcsolatai bemutatására is. Úgy vélem, ez a könyv szép ajándék lehet a fesztiválról.

– És mi lenne a legszebb ajándék az ön számára?

– Az, ha jól éreznék magukat az emberek a fesztiválon, mert nem is lehet más célunk, mint hogy tőlünk telhetően a legjobban kiszolgáljuk őket, hogy élménygazdag, emlékezetes napokat töltsenek a rendezvényen.  

 

2016.10.04.

Vissza