A kolbászpapa örökségét fia viszi tovább

Az ifjabb Uhrin Zoltán második lett a szárazkolbászversenyen.

Ha Csabai Kolbászfesztivál, akkor mindenképpen meg kell emlékeznünk Uhrin Zoltánról is. Zoli bácsi már az égi kolbászklubban magyarázza el, hogy mitől csabai a csabai, közben átöleli az egész megyét és a fél világot. Nagy vágya volt, hogy a kolbász körbeérje az egész országot. Elérte. Erdélytől a Vajdaságig, Kárpátaljától Horvátországig kiépítette a Csabai Kolbászklub Egyesület kapcsolatait.

A békéscsabai Szász Tamás – aki Budapesten tévés újságíró szerkesztő – diplomafilmjét Kolbászkészítők címmel alkotta meg. Kezdetben a kolbászról szólt volna a film, aztán a kolbászt készítő emberek, főként a Csabai Kolbászklubot az 1998-as kezdetektől 2012-ben bekövetkezett haláláig vezető Uhrin Zoltán személye került a középpontba. A 43 perces dokumentumfilmet nemrégiben levetítették az Uhrin Zoltán nevét viselő klubházban is.

– A kolbászkészítést akartam alapvetően bemutatni, aztán a kolbászkészítő emberek annyira magukkal ragadtak, hogy inkább róluk szól a film – ecsetelte a rendező. – A beszélgetésekből abszolút nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a klub központi, emblematikus alakja Uhrin Zoltán elnök volt, akit én személyesen nem ismertem, de igyekeztem arra törekedni, hogy az ő szellemsége lengje be a filmet. Nagy elismerés volt számomra, hogy lánya és fia, valamint testvére, Sándor szerint is méltóképpen tudtuk bemutatni a volt elnököt. 

És hogy az apai örökséget méltón viszi tovább a kolbászpapa fia, Zoltán, azt jól példázza, hogy második díjat érdemelt ki a fesztivál nemzetközi szárazkolbászversenyén.

2015.10.25.

Vissza