A kolbászfesztivál vendégei: Gyula, Érsekújvár, Balaton-felvidéki borvidék

A hagyományokhoz hűen belföldi és határon túli vendégvárosok mellett borvidék is bemutatkozik, díszvendég lesz a 20. Csabai Kolbászfesztiválon október 28-31. között.

A Balaton-felvidéki borvidék előzetes ízelítőt is küldött – igaz, még csak írásban – a szlovákiai Érsekújvár pedig Gyula városához hasonlóan már állítja össze kolbászfesztiváli, ahhoz kapcsolódó programját.

– Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy Békés megye az igazi kolbász őshazája, és napjaink kolbász-gasztronómiai sikereinek természetes otthona. A Csabai Kolbászfesztivál 20 éves története pedig ékesen bizonyítja, egy igazán jó, tradicionális termék népszerűsítése érdekében érdemes összefognunk – hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere. – A Csabai Kolbászfesztivál Gyula számára minden évben rengeteg vendéget jelent, a szálláshelyeink mellett a Várfürdő, a város cukrászdái és kiállítóhelyeink – többek között a vár illetve az idei évtől az Almásy-kastély is – megtelnek ezen a hétvégén. Valójában azonban egy mindenki számára előnyös kölcsönhatásról van szó, hiszen egyrészt a környéken Gyula rendelkezik a kolbászfesztivál közönsége számára elegendő szálláshely-kapacitással, másrészt a történelmi fürdőváros komplex kínálata remekül egészíti ki a hétvége színes programjait, támogatva ezzel a fesztivál sikerét is. Az idei évben igazán megtisztelő felkérést kaptunk, melynek örömmel teszünk eleget, Gyula büszkén viseli a jubileumi kolbászfesztivál belföldi vendégvárosa címet.

Egly Márk, a Balaton-felvidéki borvidék alelnöke elmondta, legjelentősebb fehér boruk az olaszrizling, ezt követi a furmint, kékszőlőből pedig a kékfrankost hozza el számos borászat, és rozékat is kínálnak majd. Minden bizonnyal nagyon kiéheznek a borászok, mire Csabára érnek, tehát nagyon jólesik majd nekik a sült és a füstölt kolbász, amiből nem lehet eleget enni.

Az érsekújváriak a minap Danczi Józsefnek, a Csemadok érsekújvári alapszervezete elnökének vezetésével érkeztek a Csabai Kolbászházba, ahol egyeztettek Hégely Sándor fesztivál- és Hégelyné Győrfi Ilona programigazgatóval. Danczi József elmondta, a kultúrán és a gasztronómián túl a két várost más, történelmi szálak is összekötik, például a korábbi lakosságcserék miatt.

A kolbászra visszatérve, a Csabai Kolbászklub minden évben vendég a kolbászos rendezvényükön, ők pedig mindig itt vannak a kolbászfesztiválon. Danczi József örömtelinek nevezte, hogy a határon túli városok közül éppen a 20. fesztiválon lehetnek a díszvendégek.

– Szeretnénk, ha a csabaiak még jobban megismernék Érsekújvár értékeit, gasztronómiáját – hangsúlyozta a Csemadok érsekújvári elnöke. Hozzátette, a turizmusban, egymás kultúrájának megismerésében további lehetőségek rejlenek, és ebben sokat segíthet a kolbászfesztiváli részvételük is. 

2016.09.06.

Vissza