A fesztivál vendéglőseinél garantáltan csabai ízesítésű lesz a sült kolbász

Kötelezően békéscsabai és környékbeli hentesektől kell megvenni az alapanyagot.

Számos helyen lehet majd sült kolbászt, hurkát és cigánkát és egyéb disznótoros finomságokat fogyasztani az október 19–22. közötti, 26. Csabai Kolbászfesztiválon, a CsabaParkban.

Hégely Sándor fesztiváligazgató hangsúlyozta, kötelezővé tették minden vendéglősnek a rendezvény területén, hogy a sütnivaló kolbászt, hurkát és cigánkát békéscsabai, környékbeli henteseknél szerezzék be, és ezt igazolniuk kell. Így biztosan csabai, illetve erre a tájegységre jellemző ízeket élvezhetnek a látogatók. Emellett természetesen mindenki kínálhatja a saját specialitásait is, ami újdonságot hoz a fesztivál gasztronómiájába.

A finom étkeket lesz mivel leöblíteni, ugyanis kiváló borászatok és sörfőzdék kínálják nedűjeiket. Természetesen a pálinkafőzdék is a legjobb pálinkáikkal, párlataikkal fogadják a vendégeket.

– A vidék ízét, a vidéki élet eszenciáját nyújtja a mostani fesztivál is – hangsúlyozta Hégely Sándor. – Ilyenkor hazajönnek az elszármazottak, a más országokban élő, dolgozó fiatalok is, mert olyan élményekben lehet részük, melyekből táplálkozhatnak a későbbiekben is. A csabaiság életérzését újra átélhetik, a családjaikkal, barátaikkal együtt. A fesztivál négy napja alatt az ország minden pontjáról és külföldről érkező vendégek Békéscsaba értékeit is megismerhetik a kultúrától az épített örökségig, a kézművességig, a környék látnivalóitól a fürdőkig. A kolbász rengeteg jó embert hoz, kapcsol össze, akik jól érzik magukat egymással a programokon, versenyeken.

Nem véletlen, hogy a Csabai Kolbászfesztivál kiemelkedő nemzeti értékként benne van a Magyar Értéktárban. Az indoklásban szerepel: a fesztivál a térség élelmiszer-ipari és gasztronómiai kisvállalkozói számára is fontos gazdasági lehetőséget jelent. Hatásával jól illeszkedik ahhoz az agrárpolitikához, mely a családi gazdálkodást, a helyben megtermelt alapanyagok helyben történő, minőségi feldolgozását tartja a magyar mezőgazdaság fejlesztési irányának. A Csabai Kolbászfesztivál napjainkra Magyarország és Közép-Kelet-Európa egyik legismertebb, leglátogatottabb turisztikai vonzerővel bíró gasztrokulturális rendezvényévé, igazi népünnepéllyé nőtte ki magát.

Amit pedig fontos megjegyezni, ezt nem mostanában, hanem 2017-ben írták, és mindez azóta még hatványozottabban igaz a rendezvényre.

2023.10.17.

Vissza