A Békés vármegyei népművészet is megjelenik a 26. Csabai Kolbászfesztiválon

Megtalálhatók az egyedi fazekas, a vesszőből, a bőrből készült népi termékek is.

Az október 19–22. közötti Csabai Kolbászfesztivál nemcsak a finom ételek és kolbászok ünnepe, hanem egyben a magyar, ezen belül a Békés vármegyei népi hagyományok és kultúra ünnepe is.

Kocsis Klára, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület titkára, kulturális szervezője elmondta, a fesztiválon való részvételük lehetőséget ad a látogatóknak arra, hogy közelebbről megismerjék a múltunkat, és együtt éljék meg azt a varázslatos élményt, amit a népművészet kínál.

– Egyesületünk a hagyományos magyar kézművesség és a népi mesterségek iránt érdeklődőknek igazi csemegét kínál – hangsúlyozta Kocsis Klára. – A fesztiválon számos kiváló kézműves termékkel várjuk a látogatókat a nyitónaptól, október 19-étől a CsabaPark csarnokának 30 négyzetméteres „előszobájában”. Előrukkolunk tagjaink révén egyedi fazekas és vesszőből, illetve bőrből készült népi termékekkel. A gyermekek sem maradnak ki a buliból, hiszen az egyesület olyan népi játszóházzal készül számukra, ahol saját kezűleg alkothatnak, és betekintést nyerhetnek a népi hagyományok világába.

Kocsis Klára kiemelte, a természetes anyagok felhasználásával készült kézműves tárgyak az otthonok különleges díszei lehetnek, és ha valaki a rendezvényen szeretne hagyományos, népi kézműves alkotásokat vásárolni, akkor erre is kínálnak lehetőséget. Az érdeklődők emellett kipróbálhatják a parasztcsocsót, a lengőtekét és a gólyalábat is.Békés vármegye festett bútoraival, csabai szlovák konyhával is jelen lesznek.Régimódi játszóteret varázsolnak a gyermekeknek.A békési kosárfonás termékeit is felvonultatják.A fazekas termékek mindig vonzzák a látogatókat.

2023.10.10.

Vissza