Vendégvárosunk: Budapest

Budapest vár! Még több élmény kevesebbért – Budapest Card városkártyával!
A négy évszak kulturális fővárosa a Békéscsabai Kolbászfesztivál vendégvárosa, 2018. október 19-22. között.

Budapest nemzetközi rangú fesztiváljai és állandóan megújuló hagyományai okán, Európa egyik legfontosabb kulturális és turisztikai célpontjává vált. A magyar főváros a belföldi és a határon túli utazó közönség számára is egyre vonzóbb. A budavári királyi palotával, történelmi gyógyfürdőivel, színvonalas múzeumi kínálatával, a Parlamenttel és a Központi Vásárcsarnokkal, a vibráló atmoszférájú romkocsmáival a különböző korokon átívelő felfedezés élményét nyújtja.

Budapest - az ország fővárosaként - a magyar kultúra és gasztronómia esszenciáját hivatott megjeleníteni a nagyvilág számára. Ebbéli minőségében most és a jövőben is számít vendéglátójára, Békéscsabára — a városra, amely a magyar vidék értékeit őrizni és tovább építeni hivatott. Békéscsaba városa saját kulturális értékeit és identitását gondosan ápolva, hagyományait újraértelmezve és az ország elé tárva szervezi meg ez évben is Magyarország egyik legnagyobb és legnépszerűbb gasztronómiai rendezvényét, a Csabai Kolbászfesztivált: az évtizedek során népünnepéllyé vált városi rendezvény komoly mérföldkövet jelent a békési megyeszékhely identitásának újrafogalmazásában, amit Budapesten is jól értenek és értékelnek. Magyarország ma büszke lehet az alföldi gazdavárosra és a város hagyományait ápoló lokálpatriótákra: ezzel a büszkeséggel, egyszersmind nagy tisztelettel köszönti Budapest a 2018-as Csabai Kolbászfesztivál szervezőit és résztvevőit!

Mi Budapesten tudjuk, hogy egy főváros sem tud igazán kiteljesedni a vidék támogatása és a nemzeti gyökerek nélkül. Bármi is történjen az ország különböző szegleteiben, a „vidéki Magyarország” jövőképe, életérzése elvitathatatlan hatást gyakorol a nemzet egységére, a magyar önazonosságra, s vele együtt az országmárkát is formálja, alakítja. A „Magyarország” márka pedig túlmutat azon, amit Budapest önmagában adni tud: benne van a magyar vidék „lelke”, esszenciája. Urbanizálódó világunkban, felgyorsult, rohanó mindennapjainkban egyre inkább felértékelődő kincs a vidék, a föld, a természet, másrészről az emberség, a keresztényi értékek tisztelete. Jól tesszük, ha a valódi értékeket mindinkább nélkülöző világban ezt felismerjük, és közösségeink építésén, ápolásán fáradozunk: gyökereink újrafelfedezése és „újratálalása”, a tradicionális értékek befogadása kapcsolataink gyógyulását hozhatja el mindennapi életünkbe. Egyebek mellett ezt az üzenetet hordozza számunkra a 22. Csabai Kolbászfesztivál, melyet a közismert és védett hungarikum, a csabai kolbász presztízsére alapozva ünnepel négy napon át Békéscsaba városa. Négy nap, amikor minden a kolbászkészítés nagyszüleink által ránk hagyományozott értékeiről szól: ilyenkor mi, a fesztiválra érkező, új élményekre nyitott fővárosiak is megállunk egy kicsit, hogy tegyünk egy lépést gyökereink felfedezése, megértése felé.

Szűkebb pátriánk, Budapest, a négyévszakos fesztiválfőváros azonban ilyenkor is teljes fordulatszámon pörög: közel 120 sikeres programjával a napokban zárul Európa legrangosabb kortársművészeti fesztiválja, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, a progresszív alkotóművészek seregszemléje. November 9-étől már a Vörösmarty téren várja vendégeit az idén, 2018-ban, 20 éves Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár: a kitűnő hangulatról ünnepi műsor, játszóház és színpadi produkciók gondoskodnak, Advent vasárnapjain pedig közös gyertyagyújtásra hívunk mindenkit. Az Európa tíz legszebb vására között számon tartott esemény gazdag gasztronómiai kínálattal, zsűrizett kézműves és iparművészeti termékekkel csalogat Budapestre egészen december 31-ig, hogy aztán újabb pár hónap elteltével, a tavasz beköszöntekor ismét hatalmába kerítse a fővárost a fesztiválhangulat: 2019-ben is több száz világszínvonalú produkció mutatkozik be a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, méghozzá olyan patinás helyszíneken, mint a Zeneakadémia, a Pesti Vigadó vagy az Uránia Nemzeti Filmszínház. A verőfényes nyár pedig az opera- és musicalbemutatók, világhírű színházi és balett-társulatok vendégszerepléseinek ideje lesz a Budapesti Nyári Fesztivál helyszínein, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon és a Városmajori Szabadtéri Színpadon, jazz- és klasszikus koncertekkel kísérve.

Hagyományaink és modern kultúránk része a sportos életmód is. Magyarország és Budapest versenysportban elért eredményeit a világ minden országában ismerik és elismerik, ezért 2019-ben a magyar főváros méltán viseli az Európa Sportfővárosa címet. Budapest mára eljutott oda, hogy a sportos életmódhoz megvannak a feltételek. A megújult margitszigeti futókört minden nap több ezren veszik igénybe. A felújított városligeti Műjégpályán önfeledten korcsolyázik minden korosztály. Népszerűek a szabadtéri kondiparkok. Csepelen integrált fitneszpark épült, ahol ép és fogyatékos emberek együtt sportolhatnak. Sor került a Normafa rehabilitációjára, megújul a Margitszigeti Atlétikai Centrum. A 2017. évi FINA Vizes Világbajnokságra felépült a grandiózus Duna Aréna, amit azóta a nagyközönség is használ.

A Budapest 2019 Európa Sportfővárosa mozgalom a közösségi sport élménye mellett a magyar identitástudatot is erősíti. A legendás focista, Albert Flórián így vallott kötődéséről a Ferencvároshoz: „Nekem a Fradi-pálya jelentett mindent, én, a vidéki kissrác, ott lehettem-lettem valaki.”

A 2019-es sportfővárosi rendezvénynaptár kiemelkedő eseményei a 15. Európai Maccabi Játékok (július 29. – augusztus 7.), az ITTF Asztalitenisz Egyéni Világbajnokság (október 18-23. között), valamint a Lengyelországgal, Szlovákiával és Törökországgal közösen megrendezésre kerülő Női Röplabda Európa Bajnokság.

Kedves Fesztiválozó! Ha kedve támadt egy budapesti utazáshoz, mi egy praktikus útitársat is kínálunk az Önre váró élmények mellé: aki a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ standján – a fő színpad mellett, a Mokry-sátorban, a Békéscsabai Kolbászfesztivál nyitvatartási napjain, 2018. október 19-22-ig 12 és 13 óra között munkatársainknál feliratkozik hírlevelünkre – melyben egész évben információval látjuk el a főváros gazdag programkínálatáról – az egy vouchert kap ajándékba, melyet beváltva Budapest Card vásárlása esetén, mellé egy másik ugyanolyan értékű kártyát kap ajándékba. A voucherek Budapesten, a Budapestinfo Point turistatájékoztatási irodákban válthatók be, a belvárosi Deák téren (V. ker. Sütő u. 2.), a Hősök terén (Műjégpálya épülete) vagy a Bálna Budapest épületében. A Budapest-standon feliratkozóknak egy korty budapesti hungarikummal is kedveskedünk! Az italkóstolót a BFTK stratégiai partnere, a Zwack Unicum Nyrt. biztosítja.

Amennyiben a Budapest Card-ot online kívánja megrendelni, akkor látogasson el a www.budapest-card.com webshopba és fizetés előtt használja a BPCard_csabaikolbász promóciós kódot, így 10% kedvezményben részesül.

A Budapest Card legfőbb előnye az ingyenes tömegközlekedés a BKV járatain, két vezetett városnéző gyalogos túra (angol nyelven), egyszeri ingyenes belépés a Lukács fürdőbe és ingyenes bejutás Budapest legismertebb múzeumainak állandó kiállításaira. Összesen 100-nál is több ingyenes vagy kedvezményes szolgáltatást tartalmaz, így teljesítve a „Láss többet kevesebbért!” ígéretet. Klasszikusan 24, 48, 72, 96 és 120 órás változatban kapható, de létezik 48 órás Belföldi Budapest Card és 72 órás Junior Card is. Az árakról és a felhasználás részleteiről érdeklődjön a Budapest-standon vagy látogasson el a www.budapest-card.com weboldalra!

Budapest vendégül látja Magyarországot – a Békéscsabai Kolbászfesztiválon is!

Bán Teodóra
ügyvezető igazgató
Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ


Vissza