21. Csabai Kolbászfesztivál
2017. október 19-22.

Krajcsó Pál vékony- és vastagkolbász gyúróverseny, nagypapák-unokák gyúróversenye

Részvételi feltételek

Krajcsó Pál (1923-2007) hentesmester, a Csabai Kolbászfesztivál 2000. évi Életműdíjasa, a Csabai Kolbászklub örökös tiszteletbeli elnöke, sokat tett a kisüzemi kolbászkészítés hagyományának, az igazi csabai házi kolbász íz világának megőrzéséért, s azért, hogy a fesztivál a csabai kolbászt és ezen keresztül Békéscsaba város hírnevét is öregbítse. Az Ő tiszteletére - és mindazok emlékére, akik Békéscsabán a 19. század végétől sertéstenyésztőként, hentesmesterként, vállalkozóként erősítették ezt a hagyományt, - hirdetjük a versenyt.

Az induló csapatok feladata, hogy 10 kg kolbászhúsból kétféle – vékony és vastag - csabai ízesítésű kolbászt készítsenek. A rendezők biztosítják az asztalt, a húst, 5 fő részére a belépőjegyeket, valamint a töltéshez szükséges beleket, amit a húsátvételi lap felmutatásával vehetnek át a verseny helyszínén. A versenyzőknek kötény vagy köpeny, ill. sapka, vagy kendő használata kötelező. A csapatok hozzák a hagyományos kézi darálót és töltő gépet, a fűszereket és a munkálatokhoz szükséges eszközöket (kés, műanyag vágódeszka stb.).

A vetélkedés időpontja: 2017. október 22. (vasárnap) 11 óra.
Helyszíne: Békéscsaba, Városi Sportcsarnok mellet felállított Mokry Sámuel Sátor.
Időtartama: maximum 2 óra.
Eredményhirdetés: 2017. október 22. 17.00 órakor a gyúrás helyszínén.

A gyúróasztalok minden nap 18:00 óráig állnak a versenyzők rendelkezésére. 18:00 órakor a biztonsági szolgálat megkezdi az asztalok összegyűjtését az esti koncertek biztonságos és zavartalan lebonyolítása érdekében.

A versenyben részt vevő csapatoknak egy darab 30 cm-es sütőkolbászt, valamint 1 szál (min. 40 cm hosszú vastagkolbászt kell leadni a zsűrizéshez. Ez utóbbiakat Krajcsó Pál szabadkéményes füstölőjében, a hagyományt továbbvivő családtagok gondos munkával felfüstölik, érlelik. Ezen versenykolbászokat a zsűri 2016. május-június hónapban ünnepélyes keretek között nyilvánosan értékel és díjaz. Ennek helyéről, pontos idejéről a versenyzők értesítést kapnak.

Nevezés díjak:

  • 2017. április 15-ig: 13.000 Ft
  • 2017. július 31-ig: 14.000 Ft
  • 2017. augusztus 1-től: 15.000 Ft

A hús átvételekor 5.000.-Ft letéti díjat kell fizetni a húsos ládáért, melyet a verseny végén, a leadás után a csapat visszakap. A ládákat a verseny után legkésőbb 13:00 óráig kérjük visszajuttatni a húsátvételi helyre. Ezt követően nincs lehetőség a leadására, és a kauciót nem térítjük vissza.

A verseny díjai:

Friss, sütőkolbász kategória:

  1. 2017. Aranyérmes kolbászkészítő díj + 50.000 Ft értékű ajándék
  2. 2017. Ezüstérmes kolbászkészítő díj + 30.000 Ft értékű ajándék
  3. 2017. Bronzérmes kolbászkészítő díj + 20.000 Ft értékű ajándék

Szárazkolbász kategória:

  1. díj: a Csabai Rendezvényszervező díja
  2. díj: a Csabai Rendezvényszervező díja
  3. díj: a Csabai Kolbászklub díja

Különdíjak:

Különböző felajánlott díjak

A zsűri a díjakat más megosztásban is odaítélheti.

Információs telefon: +36 30 942 7655

Békéscsaba, 2017. március 1.

Vissza