Gyerekgyúrás fesztiváli köntösben

A békéscsabai, jankays Prekop Levente mondta kérdésünkre, hogy rutinos kolbászgyúró.

Tavaly már először töltötte a kolbászt a csabai fesztivál ifjúsági versenyén osztálytársával, Varga Petrával együtt, és ez az ötödikes fiú szerint már mindig így lesz. Nagydíjat nem nyertek, de idén felkészültebben, egy év minden tapasztalatával felvértezve indulnak a fesztiválon a Jankay színeiben.

A Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 5/b osztályos tanulói Gálné Mészáros Mária osztályfőnök vezetésével érkeztek az Uhrin Zoltán Klubházba a minap. A lurkók közül néhányan életükben először vettek részt kolbászkészítésben, több tanuló családjában viszont régóta, a mai napig hagyomány a disznóvágás, a kolbászkészítés. 

– Kolbászfesztiválon már voltam, de disznótorban még nem – magyarázta Szabó Milán, aki a gyúrásban és a töltésben is jeleskedett. Walfisch Zsombor és Kopanyicza Dóra azt hangsúlyozták két húsgombóctöltés között, mennyivel jobban esett nekik ez a kolbászprogram, mint a matek- vagy a magyaróra.

Mielőtt a diákok a gyakorlatban belevágtak volna a kolbászgyúrásba, dr. Ambrus Zoltán, a kolbászklub elnöke tartott számukra egy kis ismertetőt a csabai kolbász, a csabai kolbászkészítés hagyományairól. Ezután a klub tagjai, Varga János, Földvári András, Sztanek Ilona és Laurinyecz Andrásné szakmai segítségével gyúrtak, töltöttek a diákok. – Örömteli, hogy a Budapest Bank Békéscsabáért Program révén is egyre több gyermeket avathatunk be a kolbászkészítésbe – ecsetelte dr. Ambrus Zoltán klubelnök. Varga János és Földvári András hozzátették, a diákokban természetesen tudatosították, nem is mondhatja magát csabainak, aki nem tud kolbászt készíteni. Varga János hozzátette, reméli, hogy ezek alapján a gyermekek felnőve, apaként, anyaként, nagyszülőként továbbadják a hagyományt.  

Sztanek Ilona egykori 9-es, majd jankays tanárként azt emelte ki, milyen csodálatos élményt jelentett számára, hogy van és lesz utánpótlás a kolbászkészítésben, a fiúk mellett a lányok részéről is.

2016.03.22.

Vissza