Etyek–Budai borvidék

Az Etyek–Budai borvidék az Észak-dunántúli borrégió legkeletibb, a Buda környéki szőlőket felölelő része. Teljes termőterülete 5600 ha, ebből 3927 ha I. osztályú. Akárcsak a régió többi borvidékén, itt is szinte kizárólag fehérborokat termelnek. A 19. század végétől a Törley-család híres pezsgőihez szükséges fehérbort is e térségben termelték.

Fesztiválunkon a borvidéket 3 pincészet és egy kecskefarm képviselteti:

  • Orosz Gyula Családi Pincészete: Kézműves borok, családias hangulat. A család tagjai mind beltagok a Pincészet hátteréül szolgáló Betéti társaságban. Mindannyian elkötelezett hívei a minőségi szőlő és bor termelésének. Látogasson el hozzájuk, kóstolja meg boraikat és tapasztalja meg, milyen kincseket rejt az Orosz Gyula Pince!

  • Patris Pincészet: A borászat 2015 júliusában alakult, két szenvedélyes fiatal borász szövetségéből. Céljuk, hogy többet megmutathassanak az Etyek-Budai borvidék egyedi arculatából, kiváló minőségű boraikon keresztül. Palackjaikban három fő szőlőfajta jellegzetességei dominálnak. A Sauvignon Blanc, a Chardonnay és Pinot Noir, melyek meszes talajon és hűvösebb területeken tudják legszebb arcukat megmutatni. Kézműves boraikat nagy gondossággal készítik, így véleményük szerint minden adott ahhoz, hogy a komoly alkotó munka, a körültekintő pontosság, és a maximalizmus tökéletes eredményre vezessen.
  • Vabrik Pincészet: Borászat kártyán nyert kastélyban. A Pincészet a Fejér megyei Kajászón található. A legenda szerint Dreher Antal kártyán nyerte el előző tulajdonosától azt a kajászói kastélyt, amely ma a Vabrik Pincészet otthona. Boraik a pince szomszédságában található 31 hektárnyi, saját ültetésű szőlőjéből készülnek. Az ültetvényben megtalálható a Sauvignon Blanc, a Rajnai Rizling, a Szürkebarát, a Zöld veltelini, a Chardonnay és a Kékfrankos fajta is.

  • Váli-Völgyi Kecskefarm: Kecskefarm a Váli-völgy szívében. Kis családi vállalkozás, mely 4. éve foglalkozik sajtkészítéssel. Az általuk megtermelt tejet, dolgozzák fel, így az minden ízében és jellemzőjében a a Váli-völgyet hordozza. "A Farm Ahol Élünk nem is farm igazán, csak egy ház a falu közepén egy nagy telken. Kicsik is lennénk egyenlőre igazi farmnak, de majd idővel benépesül az udvar minden szeglete. Néha nem is értem, hogyan fér el ilyen kis farmon ennyi szeretet, ennyi móka, és persze ennyi bosszúság egyszerre!"

Az Etyek-Budai Borvidék faháza a Munkácsy Sátorban található. Keressék fel Őket! Érdemes!


Vissza